Skrivet av: bibelfjall1011 | 9 februari, 2011

MELLANÖSTERN! obs: långt inlägg

Detta bildspel kräver JavaScript.

Blogg!

Här kommer en liten reseskildring från vår Mellanösternresa i december. Vi for från Hemavans vita fjäll via Stockholm och Wien och kom sedan äntligen till Tel Aviv. Där väntade en spännande och omtumlande vecka. Denna inleddes i Galiléen, närmare bestämt Tiberias, där vi tillbringade våra två första nätter. Vi vandrade bokstavligen i Jesu fotspår, något annorlunda mot våra vanliga fjällturer uppe i norr. Stekande sol och vindstilla ökenlandskap bidrog till mycket svett, trötta ben och en djupare inblick i hur det skulle ha kunnat vara att vandra omkring med Jesus. Att läsa bibeltexter på de platser de utspelade sig var häftigt, och förståelsen stärktes ännu mer genom bibliodrama (ett sätt att gestalta en bibeltext med kreativa uttryck, t. ex. drama).

Vår resa var väldigt innehållsrik, så att skriva om allt skulle varken bli intressant eller roligt för er att läsa, dock så gjorde nästan alla programpunkter starkt intryck på oss alla. En grej som slog mig direkt när vi hade anlänt till det heliga landet, är hur oerhört religiöst präglat det är i jämförelse med vårt sekulära Sverige. Första stoppet vi gjorde hörde vi minaretutropen ljuda och människor stannade upp i vad de gjorde för att falla på knä, på bönemattor eller kartonger, vända mot Mecka för att ha sin dagliga aftonbön. Här hemma har samhället uppfattningen att religion är något förlegat, som man sysslade med när man inte hade tillräckliga vetenskapliga belägg för vad som händer i världen, men i Israel var det folks verklighet, samhället genomsyrades liksom av att folk trodde på något högre väsen, vare sig de var muslimer, judar eller kristna. Och det är väl i och för sig inte så konstigt, då samtliga av dessa tre religioner mestadels har sin historia just på detta lilla landområde.

När vi hade varit några dagar i Galiliéen kördes vi av vår eminenta busschaufför Muhammad längs med jordanfloden, via döda havet – där vi fick oss en riktigt huskur med massa salt och mjukgörande lera – vidare till Betlehem, Jesu födelseort. Väl där fokuserade vi dels på de kristnas situation eftersom hela 40 % av invånarna där var kristna i jämförelse med 2 % i hela landet. Dessutom låg stort fokus på den rådande konflikten mellan Israel och Palestina, då Betlehem är väldigt präglat av denna p g a en viss mur som Israel smällt upp tvärs igenom. I Betlehem hade vi en guide som körde runt oss till diverse heliga platser, t ex födelsekyrkan och herdarnas äng, dessutom fick vi gå på studiebesök på SIRA-skolan, en skola, finansierad dels av Sverige, för palestinska barn (kristna och muslimer) med läs- och skrivsvårigheter. Och sen det möte som gjorde allra mest avtryck på oss, nämligen besöket i flyktinglägret DeHeishe. Där hade vi en guide som berättade en massa historia och fakta om palestiniernas situation, vilken var helt sjuk rent ut sagt, för de stackare som fått sina hembyar massakrerade av Israelisk militär och till följd av detta tvingas bo i flyktinglägren. 12 000 människor på ½ km2, 7000 barn varav 2 500 fick plats i skola, 64% arbetslöshet, hårt kontrollerade av Israel som har ansvar för resursfördelningen. Detta var bara några av det han berättade. I samtalet som följde efter rundvandring bland de smala gränderna och de gråa betongkuberna till hus blev vi alla ännu mer förvånade, ödmjuka och imponerande då de flesta palestinier verkar ha en så god människosyn trots all misär och förtryck de länge tvingats leva under. De såg alla israeler som medmänniskor, och uppmuntrade oss att göra desamma. Trots stor frustration och en känsla av hopplöshet lyckades dessa människor, tillsammans med många andra vi träffade och samtalade med (både israeler och palestinier) att förmedla hopp och framtidstro.

Vi tillbringade våra sista tre dagar i Jerusalem, där vi fick se flera heliga platser, lära oss att pruta på palestinasjalar, äta kulinariska läckerheter och betrakta konflikten från ett annat perspektiv. Riktigt imponerande och vacker stad, med många olika typer av människor.

Såhär i efterhand, när man sitter och blickar ut över ett lugnt och vinterfint fjälllandskap i Hemavan, när falafel- och pitabrödssmaken gått ur munnen och alla de arabiska fraserna vi lärde oss sedan länge är bortglömda, känns allt vi fick vara med om den där veckan i december ganska avlägset. Men som Lukas skriver i apg 4:20, ”Vi kan inte tiga med vad vi sett och hört” så kommer vi bära med oss alla upplevelser, för ingen enda av oss åkte från Israel oberörd. Och genom att sprida kunskap, upplevelser och känslor kan vi åstadkomma en förändring! Så fråga oss, eller fråga oss inte, vi kommer ändå göra vad som står i vår makt att sprida det vi sett och hört!

T ex ska vi den 24 februari klockan 19 ha en Israel/Palestina-kväll här på SMU fjällgård i Hemavan, alla är hjärtligt välkomna att delta, om ni har vägarna förbi, eller om ni har en torsdagkväll utan direkta planer.

Här följer lite bilder för att ni ska få ytterligare inblick i hur våran resa utspelade sig, och kom ihåg att vara nyfiken, observant och aldrig ge upp hoppet!

// Johanna E


Responses

  1. Fin läsning 🙂 Men att dom bodde 12 000 människor på ½ km2! Helt sjukt! Dom måste ha varit typ… jag vet inte… 12 personer på EN kvedratmeters boyta!! eller? 😉

  2. Tack för vackra bilder och berättelser från er resa till et heliga landet. Har själv haft förmånen att resa dit tre gånger och varje gång faschineras och frustreras av alla intryck av både miljön och människorna. Lycka till den 24/2 m Israel/Palestina-kvällen! Kanske inspirerar ni några Hemavanbor till nya lite annorlunda resmål?
    /Rolf


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: